torsdag 5 maj 2011

animalism

"Animal Farm" är George Orwells satiriska skröna över kommunism och facism. En bonngård under styre av en alkoliserad herre. Människans övergrepp får djuren att göra uppror och skapa en ny filosofi, "animalism". Djuren beslutar sig för att ta över och skapa en gård där alla djur är lika värda. Undan för undan nästan omärkligt förändras djurens tillvaro och grisen Napoleon visar diktatoriska tendenser. "







Den här boken är faktiskt riktigt bra. Jag har aldrig tyckt om historia så jag var tvungen innan och under tiden ta reda mer på vem/vilka och vad som var metaforen.. 
Alla djur i boken representerar olika personer i Ryssland under revolutionen. Tex Napoleon är Stalin och Snowball är Trotsky. Med finns också Lenin. Författaren tar avstånd från kommunism, nazism och diktatur överhuvudtaget och jag tror att han vill berätta om det hemska som händer när en diktator har all makt i ett land. Det kommer alltid att finnas ledare i vår värld som vill ha makt och absolut kontroll över ett land och därmed alla människor. Därför är boken viktig och mycket tänkvärd. Jag brukar dessutom aldrig läsa böcker, de böcker jag har läst ut är de som jag verkligen har älskat, annars tröttnar jag efter en bit och läser aldrig ut en bok. Denna var kort och lättläst och rolig, på ett svart sätt-om man kan säga så. :) Ett boktips inlägg blev visst detta.

måndag 2 maj 2011

det bästa och det värsta

Ny vecka har börjat. Cindyvecka<3 Efter varje vecka då hon springer mot min famn på dagis blir hon så glad att hon nästan börjar gråta och säger-maaaammaaaah, ja har saknat dig massor! Bättre början på dessa veckor blir svårt att slå. Börjat läsa boken jag ska analysera i skolan. Djurfarmen,djurens gård, har tydligen flera titlar.. Men koncentrationen ville inte så länge. 


Torsdagen som var hade Brygget trubadurkväll. Det va trevligt. Gick hem ganska skapligt. Såg på morgonen efter att jag fått en hel del sms som inte hade någon sammanhang och förståelse överhuvudtaget av en person där jag blev hotad, el inte bara jag, mina vänner också tydligen. Mitt huvud skulle vridas om och allt möjligt.. Det var bara obehagligt så jag skrev tillbaka att jag uppskattar att denne inte kontaktar mig mer eftersom det kändes obehagligt hotfullt. Människor man trodde att man kände kan rätt som det är visa att man var långt därifrån. Jag hoppas bara han respekterar det och lämnar mig ifred. :(